Saltar navegació. Anar directament al contingut principal (Tecla d'accés S)

  1. Vostè es troba a:
  2. Inici
  3. Llars
  4. Eficiència energètica
  5. Consells eficients
  6. Il·luminació

EDPIl·luminació

Comença el contingut principal

La il•luminació és una de les necessitats energètiques més importants d’una llar. Per aconseguir una bona il•luminació hauràs d’analitzar les necessitats de llum en cadascuna de les parts del teu habitatge, ja que no tots els espais requereixen la mateixa llum, ni durant el mateix temps, ni amb la mateixa intensitat.


INCANDESCENT

HALÓGENA

FLUORESCENTS

LED
30W 25W 8W 3W
60W 50W 14W 8W
75W 60W 17W 12W

Hi ha una idea equivocada d’associar la “llum” que proporciona una bombeta amb la “quantitat” d’electricitat necessària per produir-la. Parlem, així, d’una bombeta de 60 o de 100 watts (W) com a sinònims de bombetes que produeixen una certa lluminositat, quan, en realitat, el watt és una unitat de potència i la llum té la seva pròpia unitat de mesura, el lumen.

En el mercat hi ha diversos tipus de llums, per les seves diferents característiques. No tots proporcionen la mateixa eficiència energètica per a qualsevol escenari o ús; cal saber seleccionar-los per treure’ls el màxim partit.

Làmpades incandescents

Són les tradicionals bombetes, el tipus de làmpada més generalitzat i conegut. Produeixen la llum quan el corrent elèctric passa per un prim filament de cable. La bombeta es fon quan aquest filament es trenca.

El seu cost és baix, però la seva durada és relativament curta (tenen una vida útil d’aproximadament 1.000 hores).

La llum que produeixen reprodueix molt bé el color, encara que un alt percentatge de l’energia que reben el transformen en calor.

Làmpada incandescent no halògena

Són les de més consum energètic, amb una vida útil aproximada de 1.000 hores. Tenen una encesa instantània i una reproducció del color excel•lent.

El 2009 es van deixar de fabricar les incandescents de més de 100 watts. Les de 60 watts (les més utilitzades) no es fabriquen des de 2011.

El 2009 es va començar el procés de retirada del mercat d’aquestes làmpades.

Làmpades halògenes

Les làmpades halògenes tenen una mida reduïda i proporcionen una font de llum intensa i compacta.

En el seu interior utilitzen un gas halogen que permet tenir una encesa molt brillant i una llarga durada. Són més eficaces que les làmpades incandescents a l’hora de transformar l’energia que reben en llum, per la qual cosa generen més llum amb una quantitat menor d’energia.

La llum que proporcionen és blanca i nítida i permeten dirigir la llum amb molta precisió.

A causa de la seva ràpida encesa, són molt recomanables per a llocs en què calgui la seva encesa instantània i durant no gaire temps, com una cambra de bany o un passadís. També on es requereix una reproducció cromàtica bona amb temperatura de color càlida. En contrapartida suposa més potència i consum.

Làmpades fluorescents o de “baix consum”

Els tubs fluorescents generen llum d'una manera molt eficient. Quan accionem l’interruptor es crea una descàrrega de gas a l’interior del tub que fa que el revestiment de fòsfor que hi ha en el tub converteixi la llum ultraviolada en llum visible. Aquest procés és el que motiva que la seva encesa no sigui instantània i és recomanable no encendre’ls i apagar-los sovint per tal que tinguin una durada més gran.

Els tubs tenen una mida i superfície més grans, per la qual cosa la llum que generen és més difusa i menys puntual.

La seva durada pot arribar fins a les 20.000 hores amb dispositiu electrònic.

Últimament, es va estenent l’ús de les làmpades fluorescents compactes, que reuneixen tots els avantatges dels tubs amb una mida molt més reduïda en unes mides similars a les de les bombetes tradicionals. Duren fins a 10 vegades més i estalvien fins a un 80 % d’energia.

Com que els costa d’encendre’s, són recomanables en llocs en què el llum estarà molt temps encès, com una sala o una cuina. És millor evitar-ne l’ús en llocs on la seva encesa i apagada sigui constant (n’escurcen la vida útil), com en passadissos.

A més, la seva forma també és important, ja que les que tenen forma espiral reparteixen la llum en totes les direccions, les lineals són perfectes per il•luminar tota l’estança i les rodones fonamentalment s’utilitzen per a les sales d’interior.

Led

Es tracta de díodes semiconductors que emeten llum (light emitting diode) i permeten un control més gran de la distribució de la llum. Entre els seus avantatges, a més de la seva àmplia gamma de colors, destaca que, a diferència de les de baix consum, no necessiten escalfar-se per funcionar a ple rendiment.

La il•luminació LED. La tecnologia LED ha baixat de preu en els últims anys i ara és accessible per a la llar.

Les làmpades de baix consum (bombetes fluorescents compactes o LED) utilitzen prop d’un 80 % menys d’energia i duren fins a deu vegades més, cosa que fa estalviar diners en el consum d’energia i en el cost de substitució.

Els fabricants de làmpades estan obligats a exhibir l’etiqueta energètica. Fixa’t en l’embalatge de les bombetes i selecciona aquelles amb la màxima classe energètica (A+ i A++), que tenen l’etiquetatge de color verd.

Quan triïs les bombetes de baix consum, pensa almenys en una cinquena part de la potència que tenies instal•lada en incandescència, a causa de l’eficiència més gran d’aquestes làmpades. Per exemple, per substituir una bombeta incandescent de 40 W, n’hi haurà prou amb una de baix consum de 9 W per aportar el mateix nivell d’il•luminació.

Cal evitar-ne la utilització en llocs on es requereixi molta il•luminació, per la qual cosa el seu ús domèstic generalment es dona en llocs en què romanen molt temps enceses i l’accés a les quals per canviar-les és relativament complex, a causa, per exemple, de l’altura.

Poden ser molt recomanables per a banys i cuines (es recomana començar substituint els llums que utilitzis amb més freqüència).

Fi del contingut principal