Saltar navegació. Anar directament al contingut principal (Tecla d'accés S)

 1. Vostè es troba a:
 2. Inici
 3. Llars
 4. Llars eficients
 5. Cuina
 6. Cocció

EDPCocció

Comença el contingut principal

Quina triar?

Cuina elèctrica

 • Amb les cuines vitroceràmiques aconseguirem estalvis en temps i energia, a més de ser més còmodes.
 • Més bé encara si té forn amb grill o gratinador.
 • Vitroceràmica: és la millor solució qualitat/preu. El seu magnífic rendiment està basat en la perfecta transmissió de la calor en sentit vertical i les seves qualitats per mantenir la temperatura, a més de permetre’n un gran control i regulació. Hi ha dos tipus de cuines vitroceràmiques elèctriques en funció de la seva regulació:
  • Regulació per energia: permet controlar la calor de cada zona entrant només en funcionament quan el termòstat ordena automàticament reposar calor, de manera que el que regulem en els comandaments no és la potència (que en aquest tipus de cuina sempre entra al màxim), sinó els temps d’encesa i apagada. Això suposa un estalvi en els consums en funcionar estrictament el temps necessari.
  • Regulació per potència: en aquest cas, el comandament permet diferents connexions de les resistències i a cada posició li correspon un determinat valor de potència d’escalfament.
 • Vitroceràmica d’inducció: la millor opció és la vitroceràmica per inducció. És l’últim en cuines vitroceràmiques.
 • La seva característica més espectacular és que transmet la calor al recipient amb el manteniment de la superfície de cocció freda. D’altra banda, no cal esperar, ja que la calor requerida en el comandament es genera instantàniament en accionar-lo.
 • El fet de no haver d’esperar per obtenir la temperatura desitjada es tradueix en menys temps requerit i, per tant, menys consum. És llisa, sense cremadors i la seva superfície és un vidre ceràmic amb un alt grau de resistència al pes i als cops. La seva precisió en cada temperatura de cocció és exacta.
 • Una altra qualitat diferencial d’aquest tipus de cuina elèctrica és la seva gran seguretat en no escalfar les plaques mentre es cuina.

Cuina de gas

 • Les plaques de gas natural aconsegueixen un important estalvi d’energia i ofereixen total seguretat en el seu funcionament.
 • Les plaques Cristalgas uneixen els avantatges de cuinar amb la flama de gas natural i la practicitat de les plaques amb superfície de vidre trempat, que incorporen cremadors extraïbles per a la seva neteja.
 • Amb el vitrogàs podràs aprofitar la calor residual i així aprofitar energia.

Parament

Tant pel material com per la seva forma, les característiques del parament utilitzat determinaran una cocció més o menys ràpida, amb el que això significa per al consum. Els "microones plus", microones combinades amb radiació (resistències), ofereixen un camp de possibilitats per cuinar més ampli que el microones normal: permeten qualsevol forma de cocció, rostit o rostit al grill.

Com estalviar?

 • Sempre que puguis, utilitza olles de pressió superràpides: sense gairebé pèrdues de vapor durant la cocció, consumeixen menys energia i estalvien molt temps.
 • Si disposes d’una bateria de cuina que difongui bé la calor, estalviaràs energia.
 • En tapar les cassoles evitem la pèrdua de calor, estalviem energia en la cocció i evitem haver de tornar a escalfar el menjar abans de servir-lo, ja que es manté més temps la temperatura.
 • Apagar el foc abans d’acabar la cocció permet aprofitar la calor residual (cuina elèctrica, excepte inducció).

Ús i manteniment

Cada dia tenim menys temps per cuinar, però continua sent cert que enlloc es menja com a casa. Avui en dia hi ha múltiples possibilitats i combinacions a l’hora de decidir que s’adapten a tots els hàbits, necessitats i estètiques.

Cuina de fogons

La cuina de fogons alimentada per gas natural és l’element imprescindible per als amants dels plats elaborats i la cuina tradicional. La flama i la calor són instantànies. La flama blava es regula manualment; només veient-la podem calcular la intensitat de calor que apliquem.

Amb el foc, la potència de la flama i la seva absència d’inèrcia eviten el reescalfament i redueixen el temps de preescalfament, de manera que es redueix el consum d’energia.

A més, en apagar el foc, la calor s’atura a l’instant, de manera que s’evita desbordaments i excessos de temps de cocció.

El gas natural, en produir naturalment la humitat en el moment de la seva combustió, no desaprofita les propietats dels aliments que es cuinen al foc, en preserva totes les sals minerals i els bells colors i en manté tota la textura.

Cuina elèctrica

La cuina elèctrica és una solució senzilla i econòmica per a aquelles persones que no perden temps en l’elaboració de plats complicats. La placa elèctrica s’utilitza habitualment per escalfar, per la qual cosa el més comú és que acompanyi altres solucions (generalment fogons de gas).

Vitroceràmica elèctrica

La cuina vitroceràmica elèctrica s’ha estès molt ràpidament a causa dels seus innegables avantatges: la seva estètica, el seu fàcil maneig i sobretot la senzillesa en la seva neteja per la seva superfície totalment llisa han fet d’aquesta opció una de les més votades per la mestressa de casa moderna.

Hi ha dos tipus de cuines vitroceràmiques elèctriques en funció de la seva regulació.

 • Regulació per energia: permet controlar la calor de cada zona entrant només en funcionament quan el termòstat ordena automàticament reposar calor, de manera que el que regulem en els comandaments no és la potència (que en aquest tipus de cuina sempre entra al màxim), sinó els temps d’encesa i apagada. Això suposa un estalvi en els consums en funcionar estrictament el temps necessari.
 • Regulació per potència: en aquest cas, el comandament permet diferents connexions de les resistències i a cada posició li correspon un determinat valor de potència d’escalfament, de manera que es permet una bona regulació de la temperatura.

Vitroceràmica elèctrica d’inducció

És l’últim en cuines vitroceràmiques. La seva característica més espectacular és que transmet la calor al recipient amb el manteniment de la superfície de cocció freda. D’altra banda, no cal esperar, ja que la calor requerida en el comandament es genera instantàniament en accionar-lo. El fet de no haver d’esperar per obtenir la temperatura desitjada es tradueix en menys temps requerit i, per tant, menys consum.

Vitrogàs

Encara que menys desenvolupades tecnològicament, les plaques vitrogàs permeten cuinar sobre una superfície vitroceràmica llisa i fàcil de netejar amb tota l’economia i la rapidesa del gas natural.

Placa mixta vitroceràmica

És la solució més innovadora, per als qui ho volen tot. Combina l’estètica i la fàcil neteja de la vitroceràmica elèctrica amb els fogons de gas tradicionals i permet la màxima eficàcia en el mínim temps amb l’electricitat o una cocció elaborada i una perfecta regulació amb el gas natural; i tot, amb un senzill ús i manteniment.

Vols saber més coses sobre electrodomèstics?

Fi del contingut principal