Saltar navegació. Anar directament al contingut principal (Tecla d'accés S)

 1. Vostè es troba a:
 2. Inici
 3. Llars
 4. Llars eficients
 5. Cuina
 6. Rentadora i assecadora

EDPRentadora i assecadora

Comença el contingut principal

Quina triar?

Rentadora

 • Podràs triar entre un aparell elèctric o bitèrmic, que funciona amb aigua preescalfada per la caldera de gas. Opta per la font d’energia que s’adapti més bé a les teves necessitats i a la teva disponibilitat de subministrament.
 • El nombre de programes de la rentadora que triïs ha de coincidir amb els tipus de teixits que utilitzis (cotó, fibres, llanes, etc.), el grau de brutícia i el color de la roba que normalment rentis.
 • Exigeix unes característiques mínimes, quatre nivells de temperatura, dues velocitats d’agitació durant la rentada i una velocitat suficient de centrifugat, mínim 700 rpm.
 • El fet que utilitzis poca aigua per a les rentades serà un indicatiu de la qualitat de l’aparell.
 • Càrrega frontal o superior? Si vols utilitzar la part superior com a zona de treball o vols superposar en columna una assecadora, tria una rentadora de càrrega frontal. Si tens problemes d’espai, la solució és una rentadora de càrrega superior, més estreta que la de càrrega frontal.
 • No descuidis la teva seguretat. La teva rentadora ha d’incorporar dispositius de seguretat com ara bloqueig de la porta durant el funcionament, que la presa de corrent tingui terminal de terra o dispositius que protegeixin el motor contra sobreescalfaments.
 • En la rentadora elèctrica observa l’etiqueta energètica, en què s’informa, entre altres coses, del consum, el rendiment i el soroll de l’aparell.

Assecadora

 • Podràs triar entre aparells elèctrics o de gas. Opta per la font d’energia que s’adapti més bé a les teves necessitats i a la teva disponibilitat de subministrament.
 • Dos aparells en un. La rentadora-assecadora és una altra opció vàlida i còmoda que s’ofereix en reunir en un mateix aparell les funcions de rentada i assecada. L’avantatge que presenta és l'estalvi d’espai aconseguit, però té l’inconvenient de no poder assecar d'una sola vegada la càrrega màxima de la rentadora, ja que el procés d’assecada requereix un volum de tambor superior per a la mateixa quantitat de roba.
 • En l’assecadora elèctrica observa l’etiqueta energética, en què s’informa, entre altres coses, del consum, el rendiment i el soroll de l’aparell.

Com estalviar?

 • Sempre que puguis, recorre a programes de baixa temperatura o fins i tot amb aigua freda i carrega-la al màxim.
 • La centrifugació a alta velocitat suposarà menys energia que utilitzar l’assecadora.
 • Neteja regularment el filtre de la rentadora: funcionarà millor i estalviarà energia.
 • Tingues present que el 90% de l’energia consumida s’utilitza per escalfar l’aigua; només el 10% s’utilitza per agitar l’aigua.

Ús i manteniment

Assecadora

Si no disposes d’un lloc adequat per estendre la roba, l’assecadora et serà un aparell de molta utilitat. En funció de les necessitats, de la disponibilitat de subministrament i de l’espai disponible pots optar per tres tipus de màquines:

 • Assecadora d’evacuació directa (assecadora d’extracció d’aire): aquest tipus d’aparell el podràs trobar tant de gas com elèctric. En aquests aparells, l’aire humit s’elimina llançant-lo a l’exterior, bé directament o bé a través d’una canalització flexible. Si s’utilitza canalització de descàrrega ha de ser tan curta com sigui possible, ja que, d’una altra manera, el rendiment del procés d’assecada disminueix i, com a conseqüència, el temps de durada s’allarga. Aquest és el sistema més senzill i barat, recomanable sempre que no hi hagi cap problema de ventilació del local.
 • Assecadora de condensació (per aigua): aquest tipus d’assecadores generalment són de tipus industrial i és estrany trobar-les per a usos domèstics. En aquestes l’aire humit que surt del tambor es fa passar per un serpentí refrigerat per aigua que el refreda, de manera que es produeix la condensació del vapor d’aigua contingut en aquest. L’aire, una vegada sec, reinicia normalment el cicle. L’aigua condensada es pot recollir en un recipient que cal buidar periòdicament o abocar-lo directament a la xarxa de desguàs. Aquest model no és recomanable, ja que necessita aigua per al seu funcionament.
 • Assecadora de condensació (per aire): aquest tipus d’assecadora només funciona amb energia elèctrica. És igual a l’anterior, encara que la condensació del vapor contingut en l’aire humit s’efectua en un condensador refrigerat per aire pres de l’exterior de l’aparell i introduït en aquest per l’acció d’un ventilador (diferent del que introdueix l’aire en el tambor). L’aigua condensada s’emmagatzema en una safata o dipòsit extraïble en alguns models i es pot instal•lar una conducció directa al desguàs mitjançant una mànega. Funciona perfectament en llocs ventilats i és el model de millor rendiment i versatilitat.
Vols saber més coses sobre electrodomèstics?

Fi del contingut principal