Saltar navegació. Anar directament al contingut principal (Tecla d'accés S)

 1. Vostè es troba a:
 2. Inici
 3. Llars
 4. Llars eficients
 5. Serveis generals
 6. Il·luminació

EDPIl·luminació

Comença el contingut principal

Disposar de llum artificial és tan necessari i bàsic que no ens adonem dels avantatges que reporta. Només quan es fonen els ploms o hi ha una apagada general som conscients de com n’és d’important disposar de llum per caminar sense ensopegar o poder llegir un llibre a la nit.

Làmpades incandescents

Són les tradicionals bombetes, el tipus de làmpada més generalitzat i conegut. Produeixen la llum quan el corrent elèctric passa per un prim filament de cable. La bombeta es fon quan aquest filament es trenca.

El seu cost és baix, però la seva durada és relativament curta (tenen una vida útil d’aproximadament 1.000 hores).

La llum que produeixen reprodueix molt bé el color, encara que un alt percentatge de l’energia que reben el transformen en calor.

Làmpades halògenes

Les làmpades halògenes tenen una mida reduïda i proporcionen una font de llum intensa i compacta.

En el seu interior utilitzen un gas halogen que permet tenir una encesa molt brillant i una llarga durada. Són més eficaces que les làmpades incandescents a l’hora de transformar l’energia que reben en llum, per la qual cosa generen més llum amb menys quantitat d’energia.

La llum que proporcionen és blanca i nítida i permeten dirigir la llum amb molta precisió.

Làmpades fluorescents

Els tubs fluorescents generen llum d'una manera molt eficient. Quan accionem l’interruptor, es crea una descàrrega de gas a l’interior del tub que fa que el revestiment de fòsfor que hi ha en el tub converteixi la llum ultraviolada en llum visible. Aquest procés és el que motiva que la seva encesa no sigui instantània i és recomanable no encendre-les i apagar-les sovint per tal que tinguin una durada més gran.

Els tubs tenen una mida i superfície més grans, per la qual cosa la llum que generen és més difusa i menys puntual. La seva durada pot arribar fins a les 20.000 hores amb dispositiu electrònic.

Últimament, es va estenent l’ús de les làmpades fluorescents compactes, que reuneixen tots els avantatges dels tubs amb una mida molt més reduïda en unes mides similars a les de les bombetes tradicionals. Duren fins a 10 vegades més i estalvien fins a un 80% d’energia.

Equivalència de potències entre incandescents i de baix consum

Incandescent Baix consum
100 W 23
75 W 15
60 W 11
40 W 9

Com estalviar?

Coneix les diferències en il•luminació i en estalvi:

La llum representa aproximadament la cinquena part de l’electricitat que consumim en l’habitatge. Tanmateix, és l’àrea on hi ha més errors i desconeixement. En el mercat podem trobar dos tipus principals de bombetes:

 • Incandescents: només aprofiten en il•luminació un 5% de l’energia elèctrica que consumeixen; el 95% restant es transforma en calor.
 • De baix consum: suposen un 80% d’estalvi i duren 10 vegades més que les incandescents. Recorda que no les has d’encendre i apagar freqüentment.

La taula següent mostra les equivalències de potència d’ambdós tipus de bombetes oferint un mateix nivell d’il•luminació. Ara ja saps el tipus de bombeta de baix consum que has de comprar.

Equivalències de potència
Baix consum Incandescents
9 watts 40 watts
11 watts 60 watts
15 watts 75 watts
20 watts 100 watts
23 watts 120 watts

Consells

 • Apaga els llums quan deixis d’utilitzar-los.
 • No encenguis i apaguis freqüentment les bombetes de baix consum.
 • Utilitza tubs fluorescents: on necessitis més llum durant moltes hores.
 • Aprofita la llum natural: utilitza colors clars en les parets i els sostres per reduir la il•luminació artificial.
 • No utilitzis reguladors: d’intensitat amb làmpades de baix consum.
 • Treu la pols de les bombetes: per evitar perdre intensitat de llum.
Vols saber més coses sobre serveis generals?

Fi del contingut principal